Wouwtjies is voorstaanders om tegnologie en slimfone in die seniorklasse te gebruik… maar oppas híérvoor…

 

Kyk ’n goudvis stip in die oë. Wie kyk eerste weg? Nee, nie die goudvis nie, want die mens kan nie meer aanspraak maak op ’n samehangende gedagtegang van 12 sekondes nie. En dis jou foon se skuld. Die gemiddelde aandagspan van die berugte swak-gefokusde goudvissie is nege sekondes, maar volgens ’n studie van Microsoft Corporation verloor die mens sy konsentrasie deesdae ná net agt sekondes, wat die gevolge van ’n al hoe groter gedigitaliseerde leefstyl op die brein uitlig.

 

Kanadese navorsers het 2 000 deelnemers ondersoek en die breinaktiwiteit van nog 112 bestudeer met elektro-ensefalogramme (EEG’s). Microsoft het bevind dat sedert 2000 of min of meer toe die slimfoonrevolusie begin het die gemiddelde aandagspan van 12 na agt sekondes gekrimp het. “Gereelde gebruikers van multiskerms vind dit moeilik om irrelevante stimulusse te ignoreer. Hul aandag word baie makliker afgetrek deur veelvoudige mediastrome,” luidens die verslag.

 

Aan die positiewe kant het die mens se vermoë om verskeie take tegelykertyd te verrig, drasties verbeter sedert die aanvang van die slimfoon-era. Microsoft se teorie is dat die verandering ’n gevolg is van die brein se vermoë om met verloop van tyd aan te pas en te verander, en dat ’n swakker aandagspan die newe-effek kan wees van die ontluikende mobiele internet.

Kanadese wat aan die studie deelgeneem het en ’n groter digitale leefstyl het, het gesukkel om te fokus in ’n omgewing wat voortgesette aandag vereis. Die studie het ook die verskille in die gebruik van slimfone deur die verskillende generasies bevestig. Op die vraag: “Wanneer niks my aandag aftrek nie, is die eerste ding wat ek doen om na my slimfoon te soek,” het 77% van die deelnemers tussen die ouderdom van 18 en 24 ja gesê, in teenstelling met slegs 10% in die ouderdomsgroep ouer as 65. Die skuld vir die vermindering van die mens se konsentrasievermoë kan dus gedeeltelik gepak word op die aanhoudende behoefte om na ons slimfone te kyk. Wat sal die beste teenvoeter wees? Jou kind moet soveel moontlik LEES! Wens jouself dus geluk dat jy lank genoeg gekonsentreer het om tot aan die einde van dié berig te kon lees.